Over Ommelanden Zuivel

‘Ommelanden’ is in Groningen een heel bekend begrip. De ommelanden zijn van oorsprong gebieden rond een middeleeuwse stad. Vanuit de ommelanden kwamen de groenten, zuivel en kaas naar de stad toe.

Stad en ommeland

Vroeger, toen de steden kleiner waren dan nu, was dat heel eenvoudig: je had een dorp, vesting of stadje en daar direct omheen had je de landbouwgronden voor de koeien. Die koeien moesten namelijk naar binnen kunnen. Nog iets verder weg had je de groente en nog weer iets verder weg had je het fruit. Dát waren de ommelanden. Daarbuiten had je de onlanden – de wildernis en het veen. Al die cirkels om zo’n stad heen, richtten zich allemaal naar binnen toe. Ommelanden Zuivel staat voor de verbinding van stad en platteland, van boer naar consument. Dat hebben we op ieder kraagje van onze producten verbeeld.

Voor de toekomst

Op al onze producten zie je deze verbinding verbeeld. Je ziet de koe die het land voorziet van mest en melk geeft, de boer die de koe melkt, het graan dat de boer verbouwt. En de consument natuurlijk. Die kringloop is heel typerend voor biologisch-dynamische landbouw.

Een merk van Craft Dairy

Ommelanden Zuivel is een merk van Craft Dairy, zuivelproducent in Drenthe. Benieuwd naar meer van onze lekkere producten? Volg ons dan op Facebook of bekijk bovenstaande video.

Ommelanden Zuivel is een merk van Craft Dairy.